Prima kwartaal brengt pensioenfondsen toch nog nauwer in de knel

Pensioenfondsen als het ABP en Zorg en Welzijn hebben nog nooit zoveel geld gehad in kas. Het belegd vermogen van het ABP ligt nu op het record van 372 miljard euro. Voor de gemiddelde ambtenaar zit er 130.000 euro in de pot. Het pensioenfonds voor de zorg heeft nu 179 miljard euro in kas. Ook een record. Het ABP won het tweede kwartaal maar liefst 14 miljard euro door goede beleggingen. Zorg en Welzijn 8 miljard euro.

De pensioenfondsen hebben met z’n allen nu 1,4 biljoen euro (1400 miljard), dat was 10 jaar terug nog maar 500 miljard euro. We hebben met z’n allen zoveel gespaard, dat we wereldrecordhouder pensioengeld zijn. Nergens ter wereld is er persoon zoveel opzij gelegd voor de oude dag als in Nederland.

Toch zakken de pensioenfondsen steeds verder in het moeras. De dekkingsgraden zakken gestaag verder in het rood. De toekomst voor de pensioenfondsen en vooral voor de gepensioneerden is uiterst onzeker. Want waar moeten de fondsen die 1400 miljard euro nu nog in investeren, waar is nog goed te verdienen?

Daar zit de crux en de ellende. Pensioenfondsen zouden hun geld bijvoorbeeld veilig in Nederlandse en Duitse staatsobligaties kunnen steken, en dat doen ze ook wel, maar daar krijgen ze 0 procent rente voor. Onder aanvoering van de Europese Centrale Bank is de rente in Europa zo laag, dat pensioenfondsen bij de huidige stand van zaken niet genoeg rendement kunnen maken om later ook alle pensioenen te kunnen betalen.

De fondsen moeten er van de Nederlandsche bank rekening mee houden dat ze de komende jaren maar 1 procent rendement per jaar maken.

De pensioenfondsen zitten krap, ze hebben nu 0,90 euro in kas voor elke euro pensioen die is beloofd. Terwijl ze minimaal een euro in kas moeten hebben en op termijn, om echt gezond te zijn 1,25 euro. “We staan er beroerd voor, erg beroerd”, aldus RTL Z beurscommentator Jacob Schoenmaker. De pensioenfondsen komen miljarden euro’s tekort. Het ABP zelfs 145 miljard euro, blijkt uit berekeningen van RTL Z.

Als de situatie zo blijft, en het ziet er niet naar uit dat rente binnen een jaar gaat stijgen, dan komt korten van de pensioenen vanaf 2017 nabij. Pensioenfondsen moeten dan de uitkeringen en de pensioenopbouw van miljoenen deelnemers verlagen. Net zolang totdat er 1,25 euro per euro pensioen in pot zit. Tot die tijd gaan de pensioenen omlaag, 10 jaar lang. ( bron RTL-Z)